Citrix termékek licencelése

XenApp (korábban WinFrame, MetaFrame, Presentation Server)

Alkalmazás publikációs megoldás, képes a céges központi szerver teremben, Microsoft Server operációs rendszerekre telepített alkalmazások, deszktopok publikációjára (képernyőjének továbbítására interneten keresztül, bármilyen eszközre). A legtöbb XenApp által biztosított funkció már a XenDesktop családban is elérhető, így új infrastruktúra esetén a XenDesktop beszerzése javasolt.

Négy kiadásban rendelhető Fundamentals, Advanced, Enterprise és Platinum

XenApp Fundamentals

Kis vállalatoknak ajánlott kiadás, alap alkalmazás publikációs funkciókkal, 5 nevesített felhasználóra elegendő csomagokban vásárolható, akár Microsoft Terminal Services CAL (RDP) licencekkel együtt is.

XenApp Advanced

Konkurens felhasználószám alapján beszerezhető licenc, alkalmazás publikációs alap funkciókkal.

XenApp Enterprise

Konkurens felhasználószám alapján beszerezhető licenc, bővebb menedzsment lehetőségekkel (Pld. Microsoft System Center Integrációval, profil menedzsmenttel)

XenApp Platinum

Konkurens felhasználószám alapján beszerezhető licenc, all inclusive kiadás, munkamenet monitoring és biztonságos hozzáférést nyújtó funkciókkal.

Az utolsó három kiadásban az egy időben a rendszerbe bejelentkezett felhasználók maximális számának megfelelő számú Citrix XenApp licenccel kell rendelkezni a jogszerű használathoz.

A kiadások tartalmát részletező táblázat az alábbi linken található:

https://www.citrix.com/products/xenapp/features/editions.html

XenDesktop

Alkalmazás publikációs és desktop virtualizációs funkciókat is magába foglaló termékcsalád. A desktop virtualizáció segítségével lehetőség nyílik a Windows felhasználói operációs rendszerek (Windows XP, Windows 7, Windows 8) központi szervereken történő futtatására, és csak a képernyő képek továbbítására a kliens eszközök felé, így jelentősen csökkenthetőek az adminisztrációs költségek, növelhető a biztonság és rugalmasabbá válik az üzleti alkalmazások elérése.

A XenDekstop négy kiadásban érhető el, VDI, App, Enterprise, Platinum.

XenDesktop VDI

Tisztán desktop virtualizációs kiadás, Windows felhasználói operációs rendszerek központi futtatására és menedzsmentjére. User/Device vagy konkurens felhasználó szám alapján beszerezhető licensz. Tehát nevesített felhasználónként/eszközönként, vagy egyidejű felhasználónként 1 licenc beszerzésére van szükség.

XenDesktop App

A XenDesktop alkalmazás publikációs kiadása, deszktop operációs rendszerek (WinXP, Win7, Win8) kezelésére nem képes, csak Windos Server alapú alkalmazás szerverek és a rajtuk futó alkalmazások hálózatos publikációjára. User/Device vagy konkurens felhasználó szám alapján beszerezhető licensz. Tehát nevesített felhasználónként/eszközönként, vagy egyidejű felhasználónként 1 licenc beszerzésére van szükség.

XenDesktop Enterprise

Alkalmazás publikációra és Desktop virtualizációra is használható kiadás. User/Device vagy konkurens felhasználó szám alapján beszerezhető licenc. Tehát nevesített felhasználónként/eszközönként, vagy egyidejű felhasználónként 1 licenc beszerzésére van szükség.

XenDesktop Platinum

All inclusive kiadás, fejlett monitoring és menedzsment képességekkel. User/Device vagy konkurens felhasználó szám alapján beszerezhető licenc. Tehát nevesített felhasználónként/eszközönként, vagy egyidejű felhasználónként 1 licenc beszerzésére van szükség.

A kiadások tartalmát részletező táblázat az alábbi linken található:

https://www.citrix.com/go/products/xendesktop/feature-matrix.html

A Citrix termékek használatához elengedhetetlen a Microsoft licencek beszerzése. (Microsoft OS licenszek, CAL, RDS CAL, VDA).

Termék támogatás

A Citrix XenApp és XenDesktop licenszek tartalmaznak 1 év verziókövetés szolgáltatást (Subscription Advantage), mely a hibajavításokhoz, patchek-hez új verziókhoz ad hozzáférést az 1 év folyamán.

Külön vásárolható továbbá support szolgáltatás (Software Support) 1,2 vagy 3 éves időtartamra. Ezen szolgáltatás lehetővé teszi a technikai segítség kérést telefonon, illetve e-mailben.

A fenti két szerződés lejárata után meghosszabbítható külön díj ellenében.

XenMobile

A Citrix mobil eszköz menedzsment megoldása három kiadásban érhető el.

XenMobiel MDM

Az eszköz menedzsment funkciókat tartalmazó verzió (Eszköz kód, eszköz lokalizáció, eszköz távoli törlés, adat titkosítás stb.)

XenMobile App

A mobil alkalmazás menedzsment funkciókat tartalmazó verzió (mobil alkalmazás konténerizáció, biztonságos email és böngésző alkalmazások)

XenMobile Enterprise

All inclusive kiadás, megtalálhatóak benne az MDM és App funkciók, továbbá adatszinkronizációs képességek.

A kiadások tartalmát részletező táblázat az alábbi linken található:

http://www.citrix.hu/2014/02/12/citrix-2014-xenmobile-funkciok-reszletesen-magyarul/

A XenMobile termékek felhasználó vagy menedzselt eszköz szám alapján licencelődnek, lehetőség van továbbá előfizetéses formában is beszerezni a szoftvert 1-2-3 évre. Felhő alapú használat is választható, ahol a szoftver eszközök a Citrix felhőjében futnak.

Címke: , , ,