A 2015-ös év Vállalati Mobilitásának kihívásai

Az utóbbi évek egyik meghatározó trendje

Ez a trend az informatikának az üzleti élet felé való közeledése. Az IT-rendszerek ma már nem adattároló silókban működnek, a szakemberek gondolkodása pedig túlmegy az infrastruktúra és a képességek kategóriáin. Napjaink IT-vezetői a technológiai döntések során elsődlegesen üzleti szempontokat tartanak szem előtt: milyen üzleti stratégiákat, lépéseket és gyakorlatot célszerű alkalmazni, és mi a legjobb út mindennek elérésére.

Ideális esetben az informatikai stratégiák a cégek felsővezetésében tartott értekezletek jegyében alakulnának – ehhez azonban az IT-szakmának bizonyítania kell, hogy helye van azokon az értekezleteken, mert képes lépést tartani az elvárásokkal. Amikor egy üzleti vezető arról beszél, hogy holnapra össze kell ütni egy offshore fiókirodát, vagy lehetővé kell tenni, hogy az utazó ügynökök az iPadjukról hozzáférjenek a cég banki rendszeréhez, vagy hogy vonzó munkakörnyezetet kell teremteni a legtehetségesebb dolgozók megtartására, akkor az lenne jó, ha biztos lehetne benne, hogy az IT-szakember válasza minderre az lesz, hogy „semmi akadálya”.

A legtöbb cég azonban még nem tart itt. Jelentős akadályokat kell addig leküzdeni, amíg az informatika az üzlet számára teljesen transzparens lehetőség lesz. Fontos, hogy a cégek a jövő évi mobilitási stratégia kidolgozásakor már kész tervekkel rendelkezzenek az alábbi 5 területre vonatkozóan.

A készülékek robbanásszerű terjedése

Nem volt még arra példa, hogy ennyi üzleti célú készülék lett volna használatban – a készülékek sokféleségét, illetve a puszta számukat tekintve egyaránt. Ugyanakkor ma már a dolgozók számára adott választási lehetőség sem pusztán egy érdekes ötlet; sokkal inkább a vállalati élet egyik ténye.

Bármelyik konstrukció valósul is meg az adott cégnél – a dolgozói tulajdonú készülékek céges használata (bring-your-own-device, BYOD), a dolgozó által választott típusú céges mobil használata (choose-your-own-device, CYOD), céges tulajdonú készülék, amelyet a dolgozó privát célra is használ (company-owned, personally enabled, COPE), vagy éppen a saját mobilok céges használata a cég jóváhagyása nélkül – minden vállalatnál kezelni kell a készülékek robbanásszerű elterjedését és az ennek kapcsán felmerülő problémákat:

  1. Hogyan lehet fenntartani a biztonságot a különféle tulajdonviszonyú készülékek heterogén keverékében?
  2. Hogyan védhetők meg a céges adatok, ha ugyanazon a készüléken tárolódnak, mint ahol a személyes adatok – és viszont?
  3. Miképpen lehet biztonságos hozzáférést nyújtani a vállalati hálózathoz a dolgozók által használt készülékeken úgy, hogy eközben ne gördítsünk akadályokat a hatékonyság és a dolgozói elégedettség elé?
  4. Hogyan lehet zökkenőmentessé tenni a regisztrációt, hogy a dolgozók a munkájukra koncentrálhassanak, és ehhez ne kelljen előbb tüzes karikákon átugrálniuk?

Korszakváltás az alkalmazások terén

Az utóbbi idők alkalmazástípusai, mint pl. a web- és mobilalkalmazások, vagy a szoftverszolgáltatások (SaaS), kész áldást jelentenek a vállalatok számára, hiszen a munkavállalók többféle képességet kaphatnak, több készüléken, több helyszínen – de emellett a cégek továbbra is dollármilliárdokat költenek hagyományos Windows-alkalmazásokra.

Gyakran elutasítjuk ezeket a régi alkalmazásokat, mint a régi idők elavult „örökölt rendszereit”, de a helyzet az, hogy ezek szerepe még ma is kulcsfontosságú. Ha értéküket ma is ki akarjuk aknázni, és meg akarjuk teremteni a helyüket napjainkban, akkor mobilizálni kell ezeket az alkalmazásokat, hogy együtt tudjanak létezni azokkal a szoftverekkel, amelyeket eleve az üzleti mobilitásra terveztek. Képzeljük csak el, hogy ugyanazon a készüléken használhatunk régi típusú alkalmazásokat és az új világban született appokat; és mind ugyanazt a nagyszerű felhasználói élményt nyújtja. Ezt kell megoldani ma.

Biztonság és ellenőrizhetőség az összes készüléken, minden helyszínen

Az élet egyszerű volt, amíg minden helyhez kötött és szabványos volt, de a munka nem sokkal volt kevésbé érdekes vagy hatékony. Az utóbbi években kialakult nyitottabb, heterogén környezet sokkal több mindenre ad lehetőséget, ugyanakkor a régi és korszerű alkalmazások, adatok és szolgáltatások birtokában át kell értékelnünk biztonsághoz és az ellenőrizhetőséghez való viszonyunkat is.

Ma egy olyan világban kell adatvédelemről gondoskodnunk, ahol minden egyes felhasználó több készüléket használ, és mindegyiken vegyesen vannak személyes és céges adatok; és ugyanennek a felhasználónak az alkalmazásokhoz és az adatokhoz való hozzáférését számos készüléken kell szabályoznunk. Ugyancsak biztosítani kell a biztonsági és adatvédelmi szabványok, előírások és jogszabályok állandóan gyarapodó listájának való megfelelést; a legutóbbi számítások szerint világszerte több mint 300 jogszabályról, és ezeken belül több mint 3 500 különféle rendelkezésről beszélünk. Mindezt pedig oly módon kell megoldani, hogy közben ne akadályozzuk, zavarjuk vagy bosszantsuk a dolgozókat, akik csak végezni akarják munkájukat.

Az átalakult munkaerő

Amint a dolgozói kör egyre több korosztályt és földrajzi helyet ölel fel, a cégeknek újabb módokat kell találniuk, hogy a dolgozók elvárásainak eleget tegyenek. Az X-generáció jóval nagyobb technológiai igényességről tett tanúbizonyságot a munkahelyeken, mint az elődeik; és most itt az Y-generáció, akiknek saját elképzelésük van arról, hogyan szeretnének dolgozni, ideértve a modern alkalmazásokat és a fogyasztói szemléletű, önkiszolgáló informatikai élményt is.

Ennek fontos része az a keresés is, amely a tökéletes vállalati alkalmazásboltot kívánja megvalósítani, hogy a dolgozók bármely választott készülékükön maguk gondoskodhassanak a számukra szükséges alkalmazásokról. Ugyanakkor képesnek kell lennünk lehetőségeket adni a dolgozók kezébe, akárhol is végzik munkájukat: egy vállalati kampuszon, otthon, út közben, vagy éppen a Föld túlsó felén.

A konstans változás

A változás többé már nem a tartós állandóságok közti rövid átmenetet jelenti: a szervezetek immár tartósan a fluxus állapotában maradnak, a munkát és az erőforrásokat állandóan mozgatják az egyes földrajzi helyszínek, üzleti egységek, partnerek és szolgáltatók között, hogy a dinamikusan változó globális piaci követelményeknek képesek legyenek eleget tenni.

Az IT-szakembereknek le kell egyszerűsíteniük a költöztetés, hozzáadás, változtatás folyamatait, hogy azok a mindennapok rutinszerű elemei legyenek, és ne kivételes, zavaró események. „Ne birtokold a dolgokat” – ez legyen az új jelmondatunk, mivel a felhő rugalmasságot és sokoldalúságot biztosít az IT-környezetek átalakításához, a munka tehetséges szakértőknek való kiszervezéséhez, a szervezet átformálásához, a cégfúziók és átalakulások mindennapossá tételéhez, a felhőmegoldások terheléskiegyenlítő képességének növeléséhez, az új kezdeményezések számának csökkenéséhez és még sok máshoz; mindezt egyszerűen és hatékonyan, hónapok helyett néhány óra alatt.

Ezeknek a kihívásoknak az egyik közös eleme az a szükségszerűség, hogy a cégek a biztonságot az üzleti mobilitási stratégia részévé tegyék, hogy függetlenül attól, hogy a dolgozók hol végzik munkájukat, milyen típusú alkalmazásokat és készülékeket használnak, a szervezet mindig biztonságban legyen, és eleget tegyen az előírásoknak. A Citrix mindezeket a kérdéseket a kontextuális biztonság felől közelíti meg; erről bővebben ebben a bejelentésben olvashat.

A 2015-ös év döntő fontosságú lesz az IT-szektor számára. Készüljünk fel közösen!

error: