A Citrix megvásárolta a Virtual nevű Android- és iOS-virtualizációs vállalatot

Megbízható forrásból úgy értesültünk, hogy a Citrix megszerezte a Virtual nevű kis céget.

A cégnél jónevű szoftverhackerek dolgoznak, akik állításuk szerint képesek mind az Android, mind az iOS operációs rendszert olyan alaposan virtualizálni, hogy az alkalmas hibakeresési és hardveremulációs környezetként való használatra.

Az akvizíció azért volt fontos a Citrix számára, mert így Android- és iOS-környezeteket tudnak távoli asztalon keresztül emulálni. Ha egy cég képes iOS-környezetek előállítására, még a VMware-rel vagy a LogMeInnel való versenyben is labdába rúghat.

A cégalapító Chris Wade az elsők között volt, akik jailbreakelték iPhone-jukat; a Virtualt pedig az iEmu nevű, iOS eszközök emulációjára képes nyílt forráskódú rendszerből fejlesztette, amelynek éppen ő volt az egyik megalkotója. Chris Wade-et még júliusban kérdezték a Virtual képességeiről.

Wade elmodta, hogy az elképzelése az volt, hogy az emuláció felől a teljes értékű virtualizáció felé kell elmozdulni. Ha egy felhasználó megvásárol egy Virtual-licencet, egy bizonyos számú iOS vagy Android eszközt futtathat, amelyek olyan közel vannak a hardver valódi képességeihez, amennyire az egyáltalán lehetséges. Wade elmondta, hogy a Virtual képes az ARM-processzormagok virtualizálására és a perifériák emulációjára, így szinte pontos másolatunk lehet bármely Apple TV-ről, iPadról vagy iPhone-ról.

A Virtual olyan szolgáltatásokat is helyettesíthet, amelyek valódi, fizikai eszközök bérletét kínálják. Ilyen pl. az Appurify, amelyet a Google az Apple-lel folytatott állandó háborújának egyik fejezeteként felvásárolt; a háború tétje, hogy melyik cég kínál átfogóbb fejlesztői eszközcsomagot.

A Virtual másik jelentős szolgáltatása, hogy a segítségével iOS-eszközöket lehet OS X-en futtatni. Ez emlékeztet a Google-nek az I/O-konferencián történt bejelentésére, miszerint Android-alkalmazásokat tudnak Chromebookon futtatni – de a Virtual esetében iOS és Android is futtatható így.

Wade alkalmazta Nicholas Allegrát, a Comex néven közismert iPhone-hackert is, aki az egyik legnépszerűbb jailbreakelési segédprogramot fejlesztette. Amikor utoljára beszéltünk Chris Wade-del, a Virtual még nem részesült semmilyen külső finanszírozásban.

A felvásárlási ár még nem ismert, azonban bizonyára fontos tényező, hogy fiatal vállalkozásról van szó, amely még nem hozott forgalomba semmilyen terméket.

A Citrix kérdésünkre nem kívánta kommentálni a felvásárlást. Chris Wade ugyancsak úgy nyilatkozott, hogy nem szeretné kommentálni a vállalat felvásárlását.

Az akvizíció érdekes lépés a Citrix részéről, és mindenképpen jelzi, hogy a Virtual képességeiről szóló hírek nem alaptalanok.

A Virtual teljesítményről szóló információkat aligha lehet egy kiadott termék ismerete nélkül megítélni. Bármi is következett volna, úgy tűnik, hogy az eddigiek is elég meggyőzőek voltak a vezető virtualizációs vállalat számára ahhoz, hogy megszerezze a céget. Kíváncsian várjuk, mivel rukkolnak most elő!

error: