A leggyorsabb, legbiztonságosabb út a dolgozók mobileszközökről történő hatékony munkavégzéséhez

Ha az ön cége nem rendelkezik a dolgozók saját mobileszközeinek céges használatát („Bring Your Own Device”, BYOD) támogató stratégiával, nem kizárt, hogy elveszítheti azokat a dolgozóit, akik elégedetlenek, mert nem használhatják a legújabb, legmodernebb mobileszközöket, vagy éppen elfogadhatatlan biztonsági fenyegetésekkel kell szembenézniük, mivel a többi dolgozó tiltott, illetve nem biztonságos mobileszközöket hoz be a munkahelyre munkavégzés céljából.

A mobil munkaeszközök – laptopok, okostelefonok és táblagépek – fölötti szigorú IT-felügyelet korszaka véget ért. A Citrix nagyvállalati ügyfelei körében nemrégiben végzett felmérés szerint a munkához használt okostelefonok 50 százaléka, a táblagépek 54 százaléka, valamint az asztali gépek 18 százaléka a dolgozók magántulajdonú eszköze.

Egy Gartner-előrejelzés szerint 2017-re a munkáltatók fele elvárja majd, hogy a dolgozók saját mobileszközeiket használják munkavégzésre. És dolgozónként nemcsak egyetlen eszközről beszélünk. Tanulmányok igazolják, hogy a dolgozók a munkanap során átlagosan legalább három mobileszközt használnak.

Hatékonyság vagy biztonság

A saját mobileszközök céges használatának elterjedésével szembesülő cégeknek nagyon óvatosan kell egyensúlyt találniuk a mobilfelhasználók hatékonyságához szükséges lehetőségek biztosítása, valamint aközött, hogy a vállalatot megóvják mindazoktól a kockázatoktól, amelyeket ezek a készülékek és alkalmazások a hálózatbiztonsággal és a bizalmas szellemi tulajdonnal szemben támasztanak.

Mi kell ahhoz, hogy a számos különféle mobileszközzel rendelkező munkatársakat gyorsan és biztonságosan lehessen munkaképes, hatékony állapotba hozni? A legtöbb cég először a vállalati mobileszköz-menedzsmentet (mobile device management, MDM) biztosító platformok felé fordul. Bárhogyan kezeljük a privát mobileszközök céges használatának kérdését, az MDM-megoldások hatékony fegyvert adnak a kezünkbe.

A privát mobileszközök céges használatát engedélyező vállalatoknál azonban egyéb megfontolások is szerepet játszanak, például a mobilalkalmazások, felhőszolgáltatások, valamint a vállalati fájlok és adatok biztonságos használata. Ezeknek a problémáknak a kezelésére sokféle részmegoldás létezik, de csak a Citrix kínál olyan egységes, átfogó megoldást, amely mindegyik kérdésre választ kínál, és amely lehetővé teszi, hogy a vállalat egyrészt a dolgozók számára is gyors lehetőségeket biztosítson, másrészt a biztonsági és jogszabályi előírásoknak is megfeleljen.

Egy friss Citrix mobilitási felmérésünk szerint az első és legfontosabb alkalmazás, amely a legtöbb felhasználó (közel 90%) számára szükséges, a vállalati levelezés, ideértve a naptárak és kapcsolatok kezelését is. Ez így elég egyszerűen hangzik, de a levelezéshez való mobilhozzáférésre valójában számos lehetőség létezik, és mindegyikre jellemző a használhatóságnak, a rugalmasságnak és a kockázatoknak valamilyen egyensúlya.

Mobil alkalmazások hozzáférési igény szintje százalékosan:

 1. Vállalati levelezés, 90 %
 2. LOB alkalmazások (Line of Business, ERP stb.), 52 %
 3. Vállalati fájl szinkronizálás és megosztás, 48 %
 4. Kollaborációs eszközök, 39 %
 5. Biztonságos böngészés, 36 %
 6. SharePoint hozzáférés, 35 %
 7. Web konferencia, 21 %

A mobileszköz saját e-mail alkalmazása

A felhasználók gyakran a mobilkészülék operációs rendszerének saját e-mail kliensét használják legszívesebben, és ennek engedélyezése számos vállalat számára teljesen elfogadható stratégia. Ám mielőtt engedélyezzük a dolgozók számára a natív e-mail kliensek használatát, fontos, hogy megértsük, hogy ez a megoldás milyen irányítási, biztonsági és megfelelőségi kihívásokat támaszthat.

A dologban talán azoknak a natív e-mail alkalmazásoknak és operációs rendszereknek a nagy száma a legijesztőbb, amelyeket az informatikai osztályoknak nyomon kell követniük, valamint a legfrissebb verziók és biztonsági javítások telepítésével biztonságos és naprakész állapotban kell tartaniuk. Ezeknek az e-mail kliensalkalmazásoknak a nagy részét fogyasztók és nem vállalati felhasználók számára fejlesztették, és csak mostanában kezdik őket felkészíteni a biztonságtudatos vállalati IT-osztályok elvárásainak való megfelelésre.  Az informatikusoknak figyelembe kell venniük az egyes levelezőprogramok különböző fejlettségi szintjét, és a bizalmas adatokkal szembeni kockázataikat.

A natív levelezőprogramok például gyakran nem titkosítják az eszközökön tárolt e-maileket vagy csatolt fájlokat, ami azzal jár, hogy az eszköz elvesztése, ellopása, vagy a dolgozónak a cégtől való távozása esetén céges adatok juthatnak illetéktelen kezekbe.  Az IT-osztályok MDM-szolgáltatások segítségével távolról törölhetik az eszközön lévő alkalmazásokat és adatokat. A különböző mobil operációs rendszerek és verziók azonban eltérő mértékben képesek együttműködni az MDM-szoftverekkel az ilyen funkciók támogatására. A levelezőprogram függvényében a felhasználónak szüksége lehet arra (vagy csak lehetővé kell tenni a számára), hogy egy felhasználói fiókon belül egyaránt használhassa a céges és magánlevelezését. Ez azzal jár, hogy a dolgozó megváltozott beosztása vagy a cégtől való távozása esetén lehetetlenné válhat a céges adatok szelektív törlése.

A natív e-mail szoftverek gyakran nyitottak az eszköz egyéb alkalmazásaival és funkcióival való információmegosztásra, ami azzal a kockázattal járhat, hogy a céges kontaktszemélyek, e-mailek és naptárbejegyzések egyéb, akár rosszindulatú alkalmazások számára is hozzáférhetőek lehetnek. A legtöbb natív levelezőkliens megengedi, hogy a felhasználó a csatolt fájlokat nem védett, vagy akár rosszindulatú mobilalkalmazásokban nyissa meg, adatokat másoljon és illesszen be más fájlokba, illetve bizalmas információkat továbbítson személyes e-mail postafiókokba vagy jogosulatlan személyekhez, amivel megszegi a vállalati irányelveket.

Végül a Microsoft Exchange ActiveSync, amelyet az e-maileknek az Exchange kiszolgáló és a mobilkészülék közti szinkronizálására használnak, olykor szükségessé teszi valamilyen üzenetkezelő szolgáltatás telepítését a vállalati DMZ-be, ami korántsem olyan biztonságos, mint a belső céges hálózat, és bizonyos esetekben lehetőséget teremt a hackerek számára a vállalati adatokhoz való hozzáférésre. Minden cégnek magának kell eldöntenie, hogy fontosabb-e a rugalmasság, a hatékonyság és a dolgozók elégedettsége, mint a natív e-mail kliensekkel járó kockázatok.

„Sandboxolt” működésű e-mail alkalmazások

Egy másik lehetőség a sandboxolt működésű e-mail kliensek használata, amelyeket a Citrix (WorxMail) vagy más fejlesztők kínálnak. A sandboxolt e-mail alkalmazások a munkához kötődő és a személyes adatokat teljesen különválasztva kezelik, oly módon, hogy a munkával kapcsolatos adatokat titkosítják, és a munkavégzéssel összefüggő alkalmazásokat és adatokat a személyes alkalmazások számára elérhetetlenné teszik. A céges adatok védelme érdekében számos megoldásnál van lehetőség vállalati előírások érvényesítésére fájlok megnyitására, továbbítására, szerkesztésére és mentésére vonatkozóan.

A vállalati alkalmazások és adatok elkülönített kezelése jócskán leegyszerűsíti a vállalati alkalmazások és adatok szelektív törlésének megvalósítását az olyan esetekben, amikor a dolgozó beosztása megváltozik, távozik a cégtől, vagy elveszti a mobileszközt. Egyes sandboxolt működésű e-mail megoldások felhasználói felülete azonban olykor nem olyan ismerős vagy vonzó a felhasználók számára, mint az eszköz natív e-mail alkalmazásáé. A WorxMail ezzel szemben a natívhoz hasonló felhasználói élményt nyújt. Végül a sandboxolt megoldások csökkentik mindazt a rugalmasságot, amelyre egy képzettebb felhasználónak a különféle e-mail funkciók használata során szüksége van.

Virtuális e-mail

A Citrix XenApp és a Citrix XenDesktop virtualizációs megoldások felhasználói tudják, hogy mindkét megoldás lehetővé teszi asztali Windows-alkalmazások (pl. a Microsoft Outlook 2013) elérését mobileszközökről. Az egyik legbiztonságosabb alternatíva a virtuális e-mail, mivel az alkalmazások és az adatok biztonságos módon egy adatközpontban, vagy a helyi eszközön egy titkosított fájlrendszerben, szigorú vállalati irányelveknek megfelelő módon tárolódnak. A Citrix Receivernek köszönhetően a mobil felhasználói élmény igazodik a felhasználóknak az eszközzel és az operációs rendszerrel szembeni elvárásaihoz, beleértve ebbe az érintőképernyős funkcionalitást is. Ez a stratégia kiküszöböli az eszközön lévő natív e-mail kliens, illetve az abban tárolt e-mailek és csatolt fájlok biztonsági veszélyeinek java részét.  A virtuális e-mail ideális megoldás azon dolgozók részére, akik mobilon is ugyanazt az e-mail klienst szeretnék használni, mint az asztali gépükön, és a mobilon keresztül képesek offline munkavégzésre is.

Webalapú e-mail alkalmazások

Végül az Outlook Web Access a mobilböngészőkön keresztül biztosít hozzáférést az Outlook-levelezéshez, de csak korlátozott offline-eléréssel. A hiányosságok közt meg kell említenünk egyes böngészők inkompatibilitását, valamint a felhasználói felületet, amelyet a mobilfelhasználók olykor nem találnak olyan kényelmesnek, gyorsnak és ismerősnek, mint amilyen a natív e-mail kliensalkalmazás felülete. A biztonsági funkciókkal nem rendelkező böngészők ugyancsak hordoznak jellemző kockázatokat, pl. a webes rosszindulatú szoftverek veszélyét. Az Exchange ActiveSync-hez hasonlóan az Outlook Web Access ugyancsak igényelheti bizonyos Exchange szolgáltatások telepítését a vállalati DMZ-be.

Összefoglalva: minden egyes mobil e-mail megoldás valamilyen fokú kompromisszuma a használhatóságnak és a személyes adatok védelmének.

A cégeknek mérlegelniük kell mindezeket a szempontokat, amikor eldöntik, hogy melyik mobil e-mail megoldást kívánják használni. Dönthetnek esetleg úgy is, hogy a céges adatok védelme, illetve a megfelelőségi és biztonsági szempontok függvényében a különböző vállalati részlegek és dolgozók esetén más-más stratégiát követnek.

Fájlmegosztás

Ha az e-mail kérdése megnyugtatóan rendeződött, a saját mobilról dolgozó alkalmazottak gyakran keresnek valamilyen egyszerű megoldást arra, hogy hozzáférhessenek azokhoz a fájlokhoz és más adatokhoz, amelyre a munkájukhoz szükségük van. A legtöbben igénylik, hogy a fájlokhoz mobilról megjegyzéseket tudjanak fűzni, vagy szerkeszteni tudják az állományokat. Ehhez sokan használnak olyan fájlmegosztó és szinkronizációs felhőszolgáltatásokat, mint a Box, a Dropbox, vagy a Google Drive. Sajnos e szolgáltatásokat a fogyasztók, és nem a biztonságtudatos vállalatok részére fejlesztették, ezért jellegzetes kockázatokat hordoznak magukban.

A bizalmas információk külső fejlesztésű felhőszolgáltatásokban való tárolása azonnal kivonja az adatokat a vállalati felügyelet alól, és az adatlopás veszélyének teszi ki azokat, amint az történt a 2012-es amerikai elnökválasztási kampányban, amikor feltörték Mitt Romney DropBox- és Hotmail-fiókját. A szolgáltatások némelyike ma már titkosítással és kétlépcsős hitelesítéssel rendelkezik, de vannak, amelyek csak az adatátvitelt titkosítják, a helyben tárolt információt nem; a felhasználók pedig gyakran nem is használják e titkosítási lehetőségeket. Mivel az adatok a nyilvános felhőben tárolódnak, ezért az IT-osztályoknak csak igen kevés, vagy semmilyen lehetőségük nincs, hogy felügyeljék, mely adatok melyik felhasználói fiókon belül legyenek tárolva, valamint hogy törölhessék a bizalmas adatokat, illetve letilthassák az azokhoz való hozzáférést a dolgozó beosztásának megváltozása vagy a cégtől való távozása esetén. Az e-mailekhez hasonlóan a felhasználók nem védett eszközök vagy alkalmazások birtokában továbbra is hozzáférhetnek ezekhez a fájlokhoz.

Egy egységes mobilmegoldás

A mobileszközök, -alkalmazások és e-mail kliensek menedzselésére és biztonságossá tételére számos részmegoldás született. Ezek némelyike az MDM-re koncentrál, mások a mobilalkalmazások biztonságossá tételét célozzák, megint mások pedig a biztonságos fájlmegosztással operálnak. Némelyik megoldás az IT-biztonság és -menedzsment fontosságra helyezi a hangsúlyt a felhasználók igényeinek kielégítésével és a rugalmassággal szemben.

De olyan megoldást, amely az összes fenti követelményt, valamint a különböző IT-osztályok és felhasználók igényeit egyaránt lefedi, egyedül a Citrix kínál. A Citrix XenMobile megoldások birtokában a cégek rövid idő alatt működőképes és hatékony állapotba kerülhetnek, amihez egy olyan BYOD-stratégiát használhatnak, amely pontosan illeszkedik az igényeikhez.

Azon cégek számára pedig, ahol változnak az igények, a Citrix az iparág legnagyobb külső fejlesztésű szoftvergyűjteményét biztosítja, amely biztonságos, nagyvállalati használatra alkalmas mobilalkalmazásokat, valamint egyszerű és hatékony eszközöket tartalmaz a saját fejlesztésű szoftverek biztonságosabbá tételéhez.

Ugyancsak egyedül a Citrix kínál olyan egységes megoldást, amely a fenti levelezési stratégiák bármelyikét, vagy akár az összeset egyszerre képes biztosítani, a felhasználó mobileszközének natív e-mail szoftverétől kezdve egészen a virtuális vagy sandboxolt működésű e-mail alkalmazásokig. Bizonyos XenMobile levelezési megoldásokat biztonságos módon, akár MDM-összetevők nélkül is rendszerbe lehet állítani, ezáltal elejét lehet venni azoknak a felhasználói aggályoknak, hogy az IT-osztály ellenőrzi a dolgozó saját mobileszközét, alkalmazásait vagy a földrajzi helyét. A teljes körű integrált mobilmenedzsment-magoldás birtokában a vállalatok képesek gyorsan hatékony munkára alkalmassá tenni a dolgozót, így a sajátmobil-használati stratégia hatókörét az egyedi vállalati igényeknek, ütemezésnek és lehetőségeknek megfelelően alakíthatják ki.

XenMobile MDM Edition

A XenMobile MDM Edition egy átfogó vállalati megoldás, amely szerepköralapú menedzsmentet, konfigurálást és biztonságot nyújt a céges és magántulajdonú mobileszközök (pl. laptopok, okostelefonok és táblagépek) ezrei számára, azok teljes életciklusán keresztül.

A XenMobile MDM Edition segítségével az IT-szakemberek képesek a felügyeleti szerverek és felhasználói mobileszközök konfigurálását egy webalapú adminisztrációs konzolon keresztül, az Active Directory felhasználói csoportjainak és fiókjainak beimportálásával elvégezni. A rendszergazdák úgy is konfigurálhatják a XenMobile MDM Editiont, hogy az a Wi-Fi, a VPN és az Exchange ActiveSync profilok tanúsítványalapú hitelesítésére egy tanúsítványkiszolgálóhoz forduljon a hitelesítési kérelmekkel.

A felhasználók maguk is egyszerűen bejelentkezhetnek mobileszközükkel az IT-osztály által kialakított irányelvek és alkalmazások hatálya alá, és letölthetik és telepíthetik az IT-osztály által jóváhagyott bármelyik – vagy akár az összes – mobilalkalmazást, szoftverszolgáltatást vagy Windows-alkalmazást az egységes vállalati alkalmazásboltból. A XenMobile MDM Edition lehetővé teszi a mobilalkalmazások fekete- vagy fehérlistázását, a függetlenített mobileszközök észlelését és használatuk letiltását a megfelelőség érdekében, valamint az adatok, illetve az alkalmazások és adatok együttes távoli, teljes vagy szelektív törlését, a mobil operációs rendszer lehetőségeinek függvényében.

A XenMobile MDM Edition szigorú felügyeletet biztosít a mobileszköz teljes életciklusán keresztül, mivel:

 1. Biztonságossá teszi az eszközöket, alkalmazásokat, a hálózatot és az adatokat a hitelesítési és hozzáférési irányelvek, az alkalmazások és felhőszolgáltatások fekete- és fehérlistázása, az alkalmazások biztonságos csatornákon folyó kommunikációjának, illetve a mobiladatvesztést megelőző irányelvek tartalom- és környezetfüggő kikényszerítése révén.
 2. Figyeli az eszközöket, az infrastruktúrát, valamint a szolgáltatási szintű és a telekommunikációs kiadásokat.
 3. Támogatja a felhasználókat azáltal, hogy az eszköz elvesztése vagy ellopása esetén távolról meghatározza az eszköz földrajzi helyét, zárolja az eszközt, és törli az azon tárolt adatokat. A XenMobile MDM Edition egyike annak a kevés számú MDM-megoldásnak, amely távoli felhasználóieszköz-felügyeletet és hibaelhárítást biztosít az IT-szakemberek számára.
 4. Lehetővé teszi az eszközök jogosultságainak visszavonását azáltal, hogy azonosítja az inaktív eszközöket, és törlést vagy szelektív törlést végez azokon, amennyiben a dolgozó távozik a vállalattól. A szelektív törlés során a vállalati profil és az ahhoz tartozó alkalmazások (így a levelezés is) törlésre kerülnek, miközben a felhasználó személyes alkalmazásai vagy adatai nem sérülnek.

E-mail hozzáférés

A XenMobile ugyanakkor nem áll meg az eszközmenedzsment szintjén. Azok a cégek, amelyek lehetővé kívánják tenni a dolgozók mobil munkavégzését azáltal, hogy hozzáférést biztosítanak számukra a céges levelezéshez, látni fogják, hogy a XenMobile minden elképzelhető módon támogatja a felhasználók és eszközök e-mail hozzáférését. A XenMobile segítségével a vállalatok a különböző felhasználótípusok számára kockázati profil alapján különböző e-mail megoldásokat állíthatnak be.

Például az egyszerű tartalomkészítők, irodai adminisztrátorok vagy más, alacsony kockázati besorolású felhasználók számára a XenMobile MDM Edition gyorsan beállítható Exchange-hozzáférést nyújt az eszköz natív e-mail kliensén keresztül, miközben biztosítja, hogy a szerepköralapú korlátozásoknak és vállalati irányelveknek megfelelően kizárólag a jóváhagyott natív és külső fejlesztésű e-mail kliensek és felhasználók rendelkezzenek hozzáféréssel, és tölthessék le rendszeresen leveleiket.

Az elnökségi tagok, ügyvezetők és más olyan felhasználók számára, akik bizalmasabb adatokhoz férnek hozzá, a XenMobile a saját sandboxolt működésű levelezőkliensét, a WorxMailt biztosítja, amely funkciógazdag, kényelmes, a natív levelezőkliensekéhez hasonló felhasználói felülettel rendelkezik, de ugyanakkor átfogó vállalati áttekinthetőséget, valamint irányelv-létrehozási és érvényre juttatási lehetőségeket biztosít.

A WorxMailben az eszközön tárolt minden céges levél, kapcsolat és naptárbejegyzés a személyes alkalmazásoktól és adatoktól teljesen elkülönítve, azok számára hozzáférhetetlen módon tárolódik. Minden e-mail és csatolt fájl titkosítva van, és olyan irányelvek kikényszerítésére van mód, amelyek megakadályozzák, hogy a felhasználók nem jóváhagyott alkalmazásokkal nyissanak meg, szerkesszenek és mentsenek csatolt fájlokat, bizalmas információkat továbbítsanak, vagy bizalmas céges adatokat vágjanak ki és illesszenek be más dokumentumokba. Az IT-osztály megkövetelheti a mikro-VPN-en keresztüli biztonságos távoli e-mail kapcsolódást.

A WorxMail szorosan együttműködik a XenMobile biztonságos böngészőjével, a WorxWebbel annak érdekében, hogy a felhasználók a webes hivatkozásokat csak biztonságos, sandboxolt böngészőkörnyezetben nyithassák meg. A WorxMail képes együttműködni a Worxre felkészített vállalati alkalmazásokkal, valamint több tucat biztonságos, a Citrix Worx alkalmazásgyűjteményében szereplő külső fejlesztésű alkalmazással is.

Végül pedig azok a vállalatok, amelyek csak bizonyos felhasználók, pl. külső helyszíneken dolgozó szakemberek vagy létesítményfelelősök számára kívánják az Outlook Web Accesst rendszerbe állítani, használhatják a NetScalert a távoli hozzáférés részletes, egyetlen pontból történő szabályozására. A Citrix egy biztonságos, sandboxolt működésű böngészőt is kínál: a WorxWeb használata lehet indokolt olyankor, ha a felhasználónak biztonságos módon, a weben keresztül kell elérnie az Outlook Web Accesst.

Citrix ShareFile használata fájlmegosztáshoz

Az eszközmenedzsmenten és a biztonságos, rugalmas e-mail hozzáférésen túl a XenMobile a biztonságos fájlmegosztásra is megoldást kínál a Citrix ShareFile révén, amely magas biztonsági szintű vállalati alternatívája lehet az olyan fogyasztói fájlmegosztó és szinkronizációs szolgáltatásoknak, mint a Dropbox, a Box vagy a Google Drive. A ShareFile képes a sokféle eszközökön (pl. PC-ken, laptopokon, hálózati kiszolgálókon, okostelefonokon, táblagépeken, vagy akár SharePoint tárhelyeken) tárolt fájlokat szinkronizálni.

A ShareFile segítségével a felhasználók dokumentumai az átvitel alatt és nyugalmi helyzetben egyaránt titkosítva vannak. Az informatikai szakembereknek lehetőségük van a WorxMailéhez hasonlóan részletes irányelvek érvényre juttatására annak érdekében, hogy megakadályozzák a bizalmas vállalati információk kiszivárgását, valamint hogy törölhessék az eszközökön lévő bizalmas fájlokat, amennyiben az eszköz elvész, illetve ha a felhasználónak megváltozik a beosztása, vagy távozik a cégtől.

A ShareFile szorosan együttműködik a WorxMaillel, ami lehetővé teszi az informatikusok számára, hogy olyan irányelveket állítsanak fel, amelyek korlátozzák csatolt fájlok méretét.  Ha egy csatolt fájl túllépné a megadott méretkorlátot, a csatolás helyett a levél egy ShareFile linket fog tartalmazni. Ezáltal csökkenthetők a globális kommunikációs költségek, valamint a levelezési infrastruktúrára a nagyméretű csatolások miatt nehezedő megterhelés.

A WorxMail MDM-szolgáltatások használata nélkül is rendszerbe állítható, amivel elejét lehet venni az olyan ügyvezetői vagy alkalmazotti aggályoknak, hogy a mobileszközöket, tevékenységeket, földrajzi helyeket folyamatosan nyomon követnék. Biztonságos hozzáférésre használható a Citrix NetScaler, amivel biztosítható, hogy az IT-szakembereknek nem kell Exchange ActiveSync kiszolgálókat telepíteniük a kevéssé biztonságos DMZ-be.

Amennyiben olyan igény merül fel az IT-szakemberek részéről, hogy egyes felhasználók esetében magas biztonsági szintű virtuális e-mail megoldásra vagy egyéb Windows-alkalmazások mobilon keresztül történő elérésére van szükség, a XenDesktop teljesen virtualizált hozzáférést biztosít akár az Outlookhoz, akár a Windowshoz vagy más Windows-alkalmazásokhoz, így minden alkalmazás és adat központilag, egy biztonságos adatközpontban kerül tárolásra, vagy egy biztonságos, titkosított fájlrendszerbe töltődik le és tárolódik, a vállalati irányelvek szigorú érvényesítése mellett. A Citrix Receiver biztosítja, hogy a felhasználói élmény minden esetben igazodjon az adott mobileszköz lehetőségeihez, beleértve ebbe az érintőképernyős funkcionalitást is.

Végül a WorxMailen és a WorxWeben túl a Worx rendszer egy SDK-t is tartalmaz, amelynek révén átfogó mobilirányelvi definíciókat és ezek érvényre juttatását lehet hozzáadni vállalati vagy külső fejlesztésű üzletági alkalmazásokhoz – így pl. Windows-alkalmazásokhoz –, függetlenül attól, hogy eredetileg is mobilra fejlesztették-e azokat. A felhasználók a központi alkalmazásboltból érhetik el az alkalmazásokat, és a Citrix Receivernek köszönhetően magas szintű mobilfelhasználói élmény biztosítható a felhasználók számára, miközben az alkalmazások a Worx SDK-ban kialakított irányelvekkel biztonságossá tehetők.

Összefoglalás

A dolgozók saját mobileszközeinek céges használatával számolni kell. Ha az ön cége még nem él a dolgozói mobileszközök céges használatának lehetőségével, a Citrix XenMobile megoldások átfogó, nagyvállalati szintű rendszert biztosítanak egy átfogó stratégia gyors megvalósítására, ideértve a mobileszközök, alkalmazások, a vállalati levelezéshez való hozzáférés és a biztonságos fájlmegosztás kezelését egyaránt.

Nemcsak a mobileszközök egyetlen megoldáson keresztül történő munkaképes állapotba hozása lesz így gyorsabb, mint a többpontos megoldások esetén, de a XenMobile páratlan rugalmasságot is nyújt a választott e-mail elérési stratégiák széles körének biztosításával, amelyek egyensúlyt teremtenek a felhasználók elégedettsége, a rugalmasság, a vállalati menedzsment, valamint a biztonsági és megfelelőségi követelmények között.

A Citrix által kínált átfogó megoldás nemcsak a gyors megvalósításban jeleskedik, de lehetőséget nyújt a privát mobileszközök céges használatának kiszélesítésére is az adott vállalat igényeinek és lehetőségeinek megfelelően.

Érdekli?

error: