Hogyan lesz Mobilitás Stratégiám a Vállalatomnál?

Hogyan lesz Mobilitás Stratégiám a Vállalatomnál?

Mi az a Mobilitás?

A Mobilitás a mobil munkavégzés, a mobil eszközök (tablet-ek, okostelefonok) térnyerése a mindennapi vállalati és privát feladatok ellátásában. 2014-ben, világszinten az internetre csatlakozó klienseszközök 60 százaléka okostelefon vagy tablet. Magyarországon ennél is magasabb az arány, illetve egyre több alkalmazás kizárólag mobileszközökre készül el.

A vállalati mobilitás és az azzal kapcsolatos stratégia alkotás az üzleti hatékonyság egy magasabb szintjére emeléséről szól, vállalati szintű biztonságosságot, megfelelőséget biztosítva, úgy, hogy közben emeljük a szabadsági fokok számát is, megteremtve a munkavállalók elégedettségét.

Funkciókkal és lehetőségekkel kell szolgálni, nem a korlátozás és ellenőrzés a cél.

 A Vállalati Mobilitás Menedzsment (EMM) nem egyenlő a Mobil Eszköz Menedzsment vagy MDM szolgáltatással, ugyanis jóval több annál. 

A mobilitás története

A 90-es években minden eszköz helyhez kötött volt, az adatcsere floppykon történt. Munkavégzés otthoni környezetben nem volt, az infómunkás fogalma sem létezett. Később a technológia gyorsabb, kisebb és olcsóbb lett. A nagy sávszélesség már nem kiváltság volt, hanem elérhetővé vált a Vállalatok részére. Az eszközök már nem helyhez kötöttek voltak, hanem mobilisak, azonban 2007 körül még egy-egy alkalmazás köré koncentrálódtak.

Majd megjelenik ez első Iphone.

Egy Gartner-előrejelzés szerint 2017-re a munkáltatók fele elvárja majd, hogy a dolgozók saját mobileszközeiket használják munkavégzésre.

Mi az a „BYOD”?

A Mobilitáshoz szorosan kapcsolódó fogalom a Bring Your Own Device (BYOD) megközelítés. Saját tulajdonú eszközök a Vállalati környezetben, akár saját költségen vásárolt, akár részben céges támogatással. Az eszközön privát és akár vállalati adatok találhatóak, jellemzően vegyesen. A BYOD egy része a Mobilitásnak, azonban a Mobilitás ennél több.

Mi az a „COD”?

A Mobilitáshoz szorosan kapcsolódó fogalom a Corporate Owned Device (COD) megközelítés. Vállalati tulajdonú eszközök a Vállalati környezetben, vállalati költségen vásárolt, céges támogatással. Az eszközön vállalati adatok találhatóak, jellemzően homogén módon, azonban akár privát tartalom készítése/tárolása is lehetséges.

A COD egy része a Mobilitásnak (ahogyan a BYOD is), a Mobilitás a BYOD + COD halmaz megközelítések összessége.

Mi az a „COPE”

Nem szabad arról megfeledkezni, hogy egy mobil eszköz értéke,  használatának előnyei nem annak tulajdonviszonyaiban keresendők!

A munkavállaló ugyanolyan jól tud dolgozni saját vagy vállalati tulajdonú, számára vonzó eszközön.

A COPE (Corporate-owned, personally enabled) stratégia kombinálja a BYOD és a BPD elemeit, miközben annak hátrányait neutralizálja. A vállalat vásárolja meg a munkavállaló számára az általa választott „kedvenc” eszközt és engedélyezi rajta a magáncélú felhasználást is. Mivel a vállalat tulajdonában van az eszköz, ezért a munkavállaló nem, vagy kevésbe nehezményezheti azt, ha a vállalat felügyeleti megoldással adja át használatra az eszközt. Ráadásul a vállalat, már amennyiben masszív volumenű vásárlást kezdeményez, olcsóbban is juthat az eszközökhöz, mintha azt a munkavállaló fizetné a saját zsebéből.

A Vállalatok nem kezelik a helyén a Mobilitást!

A Vállalatok meglepően kis százaléka tart lépést a mobilitás térhódításával. Az elemzők szerint két fő oka van:

 • Rosszul mérik fel a kockázatokat.
  • Az alkalmazottak mindig meg fogják találni a módját, hogy kibújjanak a korlátozások alól. Az IT nem önmagáért létezik, hanem az Üzlet támogatásáért.
 • Nehezen ismerik fel az előnyöket.
  • Sok esetben az üzleti oldal nem ismeri fel a Munkavállalók mobilizálásától várható előnyöket (produktivitás, biztonságosság).

Mi a cél?

Az üzleti Hatékonyság oltárán ne áldozzuk fel a vállalati Biztonságosságot, azonban ne öljük meg az üzletet a túl merev, kezelhetetlen rendszerek bevezetésével. Megoldást kívánunk adni az Önök kezébe, miközben a használhatóságnak, a rugalmasságnak és a kockázatoknak az értékes egyensúlyát teremtjük meg. Egy valóban használható Mobilitás Stratégiát letéve.

Miből áll a Citrix Vállalati Mobilitás Menedzsment Szolgáltatás?

Egyszerre létező (ugyanolyan természetű biztonsági problémák), mégis külön kezelendő (vállalati és/vagy privát szféra), két terület a BYOD + BPD stratégia.

Ez a Szolgáltatás csomag az okos telefon és tablet, netbook (hamarosan notebook is)

 1. eszközök központosított nyilvántartásával,
 2. életcikluson átívelő kezelésével,
 3. szoftverek központi disztributálásával,
 4. távoli, központi konfigurálásával,
 5. eszközök és alkalmazások kontrollálásával,
 6. biztonsággal, megfelelőséggel,
 7. távoli menedzsmenttel,
 8. monitorozással, helpd desk biztosításával kapcsolatosak.

A fentiek megvalósítása előtt részletes audit folyamat során mérjük fel az Önök Vállalatát, amely során tisztázzuk a jelenlegi és felvázoljuk a jövőbeli kívánt állapotot, COBIT módszertan alapján. Az audit nemcsak a T0 időpontban létező állapotokra derít fényt, hanem az elmozdulás mikéntjeit is részletesen taglalja. Vizsgáljuk a Mobilitás szemszögéből a Vállalati Érettséget, ezzel együtt azt is, hogy hova kellene eljutni.

Mi a Mobilitás Menedzsment Audit lényege?

Az Audit módszertana a COBIT. Az Audit az alábbi stratégiai feladatokra koncentrál.

 1. Kinek engedélyezzük a Vállalaton belül a Szolgáltatást.
 2. Milyen eszközöket engedünk, javaslunk a bevezetés során.
 3. Milyen szolgáltatások engedélyezünk, mire használhatják, milyen feltételekkel.
 4. Milyen szoftver licenceket kell ehhez vásárolni.
 5. Milyen gyártású mobil eszközök vonhatóak be, kell-e cserélni.
 6. A program kivitelezésének nyilvánosságra  hozatala.
 7. ROI vizsgálat, üzemeltetés költsége.
 8. Biztonságosság és Megfelelőség.
 9. Támogatás és karbantartás.
 10. Jövőálló-e a javasolt megoldás, beruházás védelem vizsgálata.

A Citrix Vállalati Mobilitás Menedzsment Szolgáltatás milyen mobil termékeket képes kezelni?

Nem minden mobil eszköz/mobil platform alkalmas arra, hogy a mobilitás menedzsment stratégia része legyen.

 Kérje Tanácsadóink részletes iránymutatásait! 

error: