Milyen problémákra biztosít megoldást a Citrix?

Problémák

Vizsgáljunk meg egy tipikus magyarországi közép vagy nagyvállalatot és derítsük fel annak IT infrastruktúráját. Szinte látatlanban elmondható, hogy a rendszer heterogén. Sokszor szembekerülünk azzal, hogy az egyes elemek inkompatibilisek egymással, nem is beszélve arról, hogy különböző hardver platformok, eltérő szerver és munkaállomás operációs rendszereket futtatnak, sokszor saját hálózati protokollt használva, sokféle hálózati kapcsolaton keresztül. Ismerős, ugye? Az okos telefonok, tablet-ek elterjedése pedig egy újabb robbanást jelent az informatikusok által kezelésre szoruló eszközök számában. A megoldás egy homogén és centralizáltan menedzselhető rendszer létrehozása lehet, mindez a rendelkezésre álló heterogén kliens és szerver oldal adottságai mellett. Hogyan?

A ma vállalatainak szembe kell nézniük azzal a kihívással, hogy a világ bármely pontján képesek legyenek biztosítani a munkavégzést az alkalmazottaik számára bármilyen klienseszközről. A dolgozó hatékony munkavégzése megkívánja, hogy ezek a virtuális munka környezetek rendelkezzenek azzal a testreszabhatósággal, kényelmi szolgáltatásokkal, gyorsasággal és nem utolsósorban üzleti biztonsággal, amelyek magánál a vállalatnál történő munkavégzés esetében biztosítottak. Ki kell és ki is lehet aknázni az Internet adta lehetőségeket arra, hogy mindezen célokat elérjük. Hogyan?

A vállalatok eszközparkjában egyre több felhasználó által birtokolt eszköz jelenik meg (laptop, okos telefon, tablet). Ezen eszközök használata biztonsági kockázatot jelent a cégek számára, viszont növelheti a termelékenységet. Az alkalmazottak, akár este otthon TV nézés közben is rápillanthatnak az emailekre, sürgős esetben akár cselekedhetnek is. Biztonságossá tehetőek a felhasználók vagy cégek által birtokolt hordozható eszközök? Hogyan?

Technológiai újítások, eszközök és szabványok jelennek meg hétről-hétre. Szinte már lehetetlen követni a fejlődést. Vagy mégsem? Gondolkodtak már azon, hogy egy adott rendszert, hogyan lehet továbbfejleszteni? És ennek mik az anyagi vonzatai? Csökkenthetők a költségek. Hogyan?

A szervezeti struktúrában minden szereplőnek megvan a feladata. A menedzsert nem érdekli a „hogyan”. Ő a „végterméket” nézi, neki csak az számít, hogy minél gyorsabban és gördülékenyebben megkapja a kimutatásokat, hogy az azokból leszűrt tényekkel és a megérzéseivel iránymutatást adjon a cégnek. Az IT igazgatót a költségek minimalizálása érdekli. Őt a „mennyi” és a „legális-e” fogalmak vezetik. Ő is kiszolgálja a céget, de nem „közkatona”, ritkán végez napi adminisztrációs feladatokat, hibaelhárítást, telepítést, konfigurálást. Ez a rendszergazda feladata, aki néha estéket tölt azzal, hogy telepít és konfigurál. Felhasználói jogosultságokat állít be, és sokszor nem érti, hogy a rendszer, amit modernizált, miért nem működik illetve miért működik hibásan. Jobb menedzselhetőségért, skálázhatóságért, magasabb rendelkezésre állásért, és nem utolsó sorban néha több pénzért kiállt. Hozzunk létre két távoli telephely között kapcsolatot. Csökkentsük a költséges szélessávú kommunikáció költségeit. Hogyan?

Csökkentsük a Teljes Birtoklás Költségét (TCO) Hogyan?

A fenti kérdésekre a Citrix termékeivel adunk kiváló választ.

Megoldások

A legfejlettebb technológiát használva a Citrix XenDesktop és XenMobile terméke egyedülálló megoldást kínál a fenti, láthatóan szinte teljesíthetetlen követelmények kielégítésére.

Mit is?

Biztonságos, hálózat-alapú hozzáférést hozható létre Windows, és UNIX platformokon futó alkalmazásokhoz, gyakorlatilag bármilyen eszközre illetve bármilyen kapcsolaton keresztül.

Mindezt a leghatékonyabb menedzselhetőséggel és skálázhatósággal. A Citrix technológia segítségével, nagyságrendekkel növelhetjük számítógépes rendszerünk teljesítményét anélkül, hogy memóriabővítést, CPU vagy alaplapcserét végeznénk. Használjuk robusztus vállalati alkalmazásunkat egy távoli telephelyről anélkül, hogy nagy teljesítményű optikai hálózatot építenénk a két pont között!! Hogyan? Ez is elképzelhető? Igen! A Citrix már több, mint 20 éve szállítja azokat a piacvezető megoldásokat, amelyeket a világ sok országában szinte a legtöbb óriáscégnél a legnagyobb megelégedéssel használnak.

Technológiák

 • Maga az alkalmazás a központi szerverteremben fut
 • A Citrix technológia elküldi a képernyő változásait
 • Ezek megjelennek a kliensen
 • Lehetséges kliens platformok: Microsoft Windows minden verzió, Mac OS, Linux, Android, iOS
 • Lehetséges alkalmazás/desktop platformok: Windows Server 2003, Windows Server 2008, Windows Server 2012, Windows XP, Windows 7, Windows 8.

A központosított szerver alapú technológia megvalósításához természetesen nem elég maga a Citrix. Szükség van Microsoft szerver illetve felhasználói operációs rendszerekre és az azokat futtató központi hardver infrastruktúrára is.

Komponensek és technológiák, amelyek lehetővé teszik a Citrix desktop és alkalmazás virtualizációs megoldást

Worker szerver – Az alkalmazásokat/desktop-okat futtató réteg Windows Server és Windows XP, Windows 7, Windows 8 operációs rendszer alapokon

 • Citrix XenDesktop Controller – Az alkalmazások/desktop-ok felügyeletét és felhasználókhoz rendelését felügyelő szolgáltatás.
 • Citrix Receiver, vagy HTML 5 kompatibilis böngésző szoftver, amely a kliens eszközökön kerül telepítésre és lehetővé teszi, hogy az alkalmazásnak ne kelljen letöltődnie a kliens gépekre illetve biztosítja, hogy bármilyen eszközről, bármilyen protokollon és bármilyen hálózati kapcsolaton keresztül elérjük az adott alkalmazást a szerveren.
 • Citrix HDX protokoll, amely képes arra, hogy egy alkalmazás logikáját elkülönítse az alkalmazásnak a felhasználói felületétől, megjelenítésétől, tehát csak a billentyű leütések, egérmozgások, felület frissítések és esetlegesen hangok, amelyek terhelik a hálózatot.

Citrix XenDesktop alkalmazási lehetőségek (FlexCast technológia)

 1. Microsoft Server (2003, 2008, 2012) alkalmazás publikáció – a felsorolt platformokon futó alkalmazások elérhetővé tétele hálózaton keresztül, így nincs szükség az alkalmazások karbantartására a kliens berendezéseken.
 2. Központban, virtualizáltan futó Microsoft XP, Win7 Win8 operációs rendszerek alkalmazásainak publikációja távoli kliensekre.
 3. App-V formátumú alkalmazások távoli telepítése a kliens eszközökre.
 4. Teljes Microsoft Server (2003, 2008, 2012) felhasználói desktopok publikációja hálózaton keresztül.
 5. Központban karban tartott Windows operációs rendszerek letöltése a kliens eszközökre és lokális virtualizált futtatása a XenClient virtualizációs szoftver segítségével.
 6. Központban, virtualizáltan futó Microsoft XP, Win7, Win8 operációs rendszerek desktopjának publikációja távoli kliensekre, mind statikus és mind dinamikus felhasználó hozzárendeléssel.

Az HDX és a Citrix Receiver kliens program

A Citrix megoldás egyik legfontosabb komponense a HDX (korábban ICA) hálózati protokoll, ami lehetővé teszi helyi és távoli felhasználók részére a szerver-alapú munkavégzést, mindezt már alacsony sávszélességű kapcsolatok vagy akár mobil hálózatok esetén is. Nagyvonalakban az történik, hogy az HDX protokoll viszi a képernyő változásait a szerveren futó alkalmazás és a kliens előtt dolgozó felhasználó számítógépe között illetve „visszamenet” a felhasználó által bevitt inputokat szállítja magával. Amikor a felhasználó mozgatja az egeret, vagy megnyom egy adott billentyűt, akkor a Citrix Receiver kliens szoftver a HDX protokollon keresztül ezt továbbítja a Citrix szerver felé. A HDX protokoll a Windows Remote Desktop Services szolgáltatásával együttműködve egy olyan rendszer felé mutat, ahol az egyszerűsített és centralizált menedzsment fokozza a cégek hatékonyságát, miközben csökkenti azok TCO-ját.

Miért jó mindez?

 • Alacsony sávszélesség mellett is kiváló felhasználói élményt képes biztosítani, akár mobilhálózaton is.
 • Vékony kliens is megfelel a futtatáshoz.
 • Hibajavítási és visszaállítási algoritmust tartalmaz.
 • Titkosítja és tömöríti az adatokat.

A Citrix Receiver kliens szoftver feladata

Lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy az Citrix szerver infrastruktúrához kapcsolódjon, és az ott futó alkalmazások felületét elérhesse. A szoftver kiterjeszti a Windows alapú alkalmazások elérhetőségét gyakorlatilag bármilyen kliens platformra vagy eszközre, többek között tabletekre okos telefonokra, laptopokra, vékonykliensekre stb.

A Citrix Receiver képes egy titkosított VPN csatornán keresztül kommunikálni a központtal, így biztosítva az adatok és az alkalmazások védelmét. Továbbá lehetőség van a helytől és kliens oldali környezettől függően a megosztott tartalmak korlátozására.

A Citrix Receiver illetve a Citrix-es szolgáltatások az alábbi operációs rendszereken érhető el:

 • Windows XP, Windows 7, Windows 8
 • Mac OS
 • UNIX
 • LINUX
 • Android
 • iOS
 • HTML 5 kompatibilis böngészővel rendelkező eszköz

Az Alkalmazások elérése és beágyazása

Amikor a Citrix XenDesktop segítségével alkalmazásokat és desktopokat publikálunk a hálózatra, kétfajta metódus segítségével érhetjük el őket. Az egyik lehetőség egy weboldalon StoreFront az alkalmazás/desktop ikonjára kattintva, a másik lehetőség a Windows Start menüjébe ágyazva vagy asztalon ikonként elhelyezve, mintha az lokálisan telepített alkalmazás lenne.

Előnyök hosszú sora

Szerver

 • A vállalat adatai és az azokkal dolgozó alkalmazások csak a szerveren kerülnek tárolásra illetve futtatásra, ezért jelentősen csökken az rendszer-adminisztráció költsége és az arra fordított idő.
 • Kizárólag a szerveren van szükség a vállalat adatainak mentésére, karbantartására.
 • Egy új verzió telepítéséhez elegendő egyetlen helyen elvégezni a frissítést (a Citrix szerveren), azonnal használható minden más munkaállomáson.
 • Citrix-en keresztül az alkalmazások futtatására elegendő csupán átlagos internet kapcsolat, nincs szükség nagy teljesítményű hálózat kiépítésére.
 • Az esetleges hibákat csak a szerveren szükséges kijavítani, csökken a reakcióidő.

Munkaállomás

 • Citrix termékekkel jelentősen meghosszabbítható a számítógéppark élettartama. Mivel a kliens gép nem végez semmilyen feldolgozó tevékenységet csupán terminálként funkcionál, ezért erőforrás igénye is szerény.
 • A Citrix észrevétlenül integrálódik a rendszerbe. Munkaállomásunk egyszerre képes funkcionálni „kövér” és „vékony” kliensként. Futtathatjuk Office alkalmazásainkat a megszokott módon a helyi merevlemezről, míg egy másik ablakban a vállalati alkalmazás fut Citrix-en keresztül.
 • A kis sávszélesség igény miatt a munkaállomások nem terhelik a hálózatot felesleges forgalommal.
 • Közel LAN sebesség WAN és bérelt vonalon.
 • Bármilyen Windows alkalmazás futtatása.

Hatékonyság és költségcsökkentés

 • Csökken a Teljes Birtoklás Költsége, mivel kevesebb rendszergazda is képes ellátni a centralizált feladatokat és nincsen szükség minden második-harmadik évben a számítógép állomány cseréjére.
 • Csökken a vállalat mindennapi életében előforduló számítástechnikai relációkban felmerülő hibák száma.
 • Nő a hatékonyság.
 • Felhasználói támogatás: átvehető képernyők, távdiagnosztika, távoktatás.
 • Robusztus központi adminisztráció: több ezer felhasználó, szerverfarmok, terhelés elosztás.
 • Teljesítménymonitor, szűk keresztmetszet analízis.
 • Integrálja az adatbázis-, fájl- és Web szerver funkciókat.
 • Lehetővé teszi a munkavégzést helyzettől és időtől függetlenül akár mobil internet hálózaton keresztül is.
error: