A Citrix XenMobile már 100 %-ban iOS 8-kompatibilis!

A Citrix XenMobile fejlesztő csapata bejelentette, hogy a Citrix XenMobile minden kiadása (a felhőalapúak és a helyi telepítésűek egyaránt) teljes mértékben iOS 8-kompatibilis. A bejelentés érinti a XenMobile MDM-et, az APP és az Enterprise Editions változatokat is.

Az iOS 8 ismertetése

Az iOS 8 az Apple legfrissebb, mobil termékekre szánt szoftverkiadása. Az iOS 8 kompatibilis az iPhone 4s-sel és a későbbi kiadásokkal, az iPod 5-ös és későbbi kiadásaival, az iPad 2-vel és az azt követő kiadásokkal, az iPad Mini 1. és későbbi változataival, valamint az Apple TV 3. és későbbi kiadásaival. Ez annyit jelent, hogy az iOS-platformok között várhatóan hamarosan az iOS 8 lesz az egyeduralkodó. Az iOS 8 egy igen jelentős kiadás, és sokféle szempontból jelent előrelépést az iOS 7-hez képest.

Nehéz lenne most felsorolni az összes apró változást, ezért vegyük számba azt az ötöt, amelyek talán a legfontosabbak:

 1. Az iOS 8 több mint 4000 API-jával az Apple valóban megnyitotta a platformot a fejlesztők számára. Külső fejlesztésű billentyűzetek, alkalmazáskiterjesztések, új játékfejlesztési technológiák, ujjlenyomat-azonosítás az összes külső fejlesztésű alkalmazásban, PhotoKit, CloudKit stb.
 2. Apple Payments – Az Apple-készülékek gyors terjedése, valamint az Apple által bejelentett, szorosabbra fűzött beszállítói kötelékek miatt az NFC fizetési lehetőségek nagy lökést kaphatnak.
 3. HealthKit – Az iOS-re dolgozó fejlesztők által kihasználható HeathKit keretrendszernek köszönhetően az iPhone-ok igazi sportkészülékekké válhatnak.
 4. Continuity – Ez egy Apple által kifejlesztett új kezdeményezés, amelynek része az iOS 8-ban és az OS X Yosemite-ban elérhető Handoff (továbbpasszolás) funkció. A Continuity egyszerűen annyit jelent, hogy elkezdünk írni egy feljegyzést, e-mailt vagy üzenetet az egyik készüléken, és zavartalanul befejezhetjük a másikon. Az összes eszközünk mindig szinkronban van a többivel, és a munkát bárhol, bármikor továbbpasszolhatjuk a másik eszköz felé.
 5. Ujjlenyomat-azonosítás – Az Apple először az iOS 7-ben vezette be az ujjlenyomat-azonosítást, de ott még csak a készülék zárolásának feloldására, illetve az App Store-ban történő vásárlásokhoz lehetett használni. Az iOS 8-ban az Apple a Touch ID keretrendszert az összes fejlesztő számára hozzáférhetővé tette, vagyis jelentős átalakulás előtt áll mindaz, ahogyan ma az iPhone/iPad eszközeinket használjuk. Vége a PIN-kódoknak, jelszavaknak – elég megérinteni a készüléket!

Ezeken a végfelhasználóknak szóló fejlesztéseken túl az Apple egy sor olyan jelentős szolgáltatást is bejelentett, amelyeknek főleg a vállalati ügyfelek örülhetnek majd.

Ezek közül néhány fontosabb:

 1. Átdolgozott felhasználói élmény az MDM-hez– Az iOS-ben most vadonatúj, letisztult felületet használható az MDM-kiszolgálóra való bejelentkezéshez, így a végfelhasználók sokkal jobban átláthatják majd, hogy mi is történik a bejelentkezéskor. A felhasználók így jobban megérthetik, mivel jár, ha készüléküket bejelentkeztetik a vállalati MDM-be, ezért jobban megbíznak majd a cég IT-szabályozásában.
 2. Ujjlenyomat-azonosítás – A legtöbb cégnél valamilyen EMM-megoldást használnak, amely kötelező PIN-kódokkal és jelszavakkal védi a céges erőforrásokat. Ez egy idő után bosszantóan kényelmetlen lehet a végfelhasználók számára. Az ujjlenyomat-azonosítás ezt a lépést zökkenőmentessé teszi, ugyanakkor erős biometrikus azonosítással látja el a készülék biztonsági rendszerét.
 3. Újabb korlátozások – Az iOS 8 egy sor új korlátozási lehetőséget vezet be, amelyeket az adminisztrátorok a nagyobb biztonság érdekében most előírhatnak a felhasználók számára. Lehetőség van pl. a Handoff letiltására, az iCloudnak a kezelt alkalmazások számára való letiltására, vagy az összes tartalom és beállítás törlésének letiltására stb.
 4. Könyvek telepítése és kezelése – Az iOS 8 segítségével a vállalatok az alkalmazásokhoz hasonlóan könyveket is tudnak telepíteni a felhasználók számára. A könyvek kezelésének ez a képessége teljesen új távlatokat nyit a tartalmak biztonságos, zökkenőmentes kezelése és szabályozása előtt.
 5. Felügyelt domének – Az MDM-kiszolgálókon most lehetőség van felügyelt domének megadására, amelyek a Safari böngészőre lesznek hatással. A felügyelt domének URL-címek formájában adhatók meg, amelyek a cég felügyelete alá tartozó weboldalakat jelentik. Az adminisztrátor tehát felügyelt doménként beállítja a céges hálózati domént, és így az összes dokumentumot, amelyet erről a címről letöltenek, kizárólag a felügyelt alkalmazásokkal lehet megnyitni. Ez egy rendkívül fontos szolgáltatás.
 6. Továbbfejlesztett iOS 8 Mail alkalmazás – Az iOS 8 néhány izgalmas fejlesztést hozott a Mail alkalmazás számára. Ilyenek az elérhető/elfoglalt állapotértesítések, a VIP-üzenetszálak, a házon kívüli állapot beállításai, és még sok más.

Mit jelent a 100%-os kompatibilitás?

Az EMM (Enterprise Mobility Management), vagyis a vállalati mobilitáskezelés világa igen szerteágazó, és több különféle technológiát foglal magába, ilyenek pl. a mobileszköz-kezelés (Mobile Device Management), a mobilalkalmazás-kezelés (Mobile Application Management), vagy a mobiltartalom-kezelés (Mobile Content Management).

Mobileszköz-kezelés – A XenMobile teljes körű MDM-támogatást biztosít iOS 8-ra, erről egy héttel ezelőtt ugyanitt adtunk hírt. Ez annyit jelent, hogy az MDM-környezetekben a XenMobile által támogatott meglévő felhasználói módok továbbra is zavartalanul használhatók az után is, hogy a végfelhasználó iOS 8-ra frissít. Az IT-szakemberek a biztonság és hatékonyság érdekében minden szabályozó eszközt tovább használhatnak.

Mobilalkalmazás-kezelés – A XenMobile App Edition és a XenMobile Enterprise Edition része az a XenMobile-szolgáltatás, hogy ügyfeleink új biztonsági szabályelemeket hozhatnak létre és írhatnak elő a vállalati alkalmazásokra vonatkozóan.  Ezen kívül egy sor irodai alkalmazást is biztosítunk, így pl. a WorxMail, a WorxWeb, a WorxNotes, a WorxEdit, a WorxDesktop és a ShareFile alkalmazásokat.  Új MDX toolkitet és irodai alkalmazásokat adtunk ki, amelyek teljesen kompatibilisek az iOS 8-cal. Mindez biztosítja, hogy a felhasználók az iOS 8-ra való frissítést követően minden korábbinál hatékonyabban tudnak majd dolgozni, és a zavartalan biztonság érdekében az irányelvi szabályozó elemek is mind tovább használhatók.

Mobiltartalom-kezelés – A Citrix XenMobile-nak része a Citrix ShareFile, amivel a vállalati tartalmakat biztonságos módon lehet mobilkészülékeken kezelni. A ShareFile mélyen a XenMobile termékcsomagba van integrálva, és zökkenőmentes adathozzáférést és intelligens munkafolyamatot biztosít irodai alkalmazásainkkal, pl. a WorxMaillel és a WorxNotesszal együttműködésben.  Az MDX-csomagolású ShareFile alkalmazásnak most kiadtuk az iOS 8-kompatibilis verzióját, amely biztosítja, hogy azok a végfelhasználók, akik iOS 8-ra frissítenek, továbbra is korlátozás nélkül elérjék adataikat és munkafolyamataikat.

error: